GERGER

Dilbarsom (Mor Barsavm) Manastırı mı Yoksa?

Adıyaman Gerger’e bağlı Yeşilyurt (Wenk) köyü kırsalında Dilbarsom denen yerde manastır olduğu ileri sürülmektedir. Rivayete göre Mor Bersom adındaki rahip bu bölgede bir manastır inşaa etmek ister. (Bu inşaatta kullanılan taşlarında Comegane Krallığının önemli bir yapıtı olan Arsemia’dan getirldiği rivayet ediliyor.) İnşaat işlerini başlatır belirli bir seviyeye getirir. Ancak sonrasında yerleşim yerine yakınlığı nedeniyle manastırın yapılış amacıyla örtüşmediğini düşünerek vazgeçer. Ancak bu emelinden vazgeçmez. Bu gün Malatya’nın Pötürge ilçesi kırsalında yer alan Mor Bersom manastırını inşaa eder. Dolayısıyla yarım kalan manastırın olduğu bölge çevrede yaşayan hristiyanlar tarafından ziyaret edilerek dualar edilmektedir. Dilbarsom olarak bilinen tepenin üzerinde günümüzde de hıristiyanlar tarafından ziyaret edildiği ve yakın dönemde  tepede yapılan apsisten anlaşılmaktadır. Bu döneme ait taş bir apsis yapısı ve dilek ağacı bu durumu net olarak bize göstermektedir.

DİL BERSOM TAPINAK ALANINDA BULUNAN APSİS

Ayrıca tepe üzerinde defineciler tarafından yakın zamanda kazı yapıldığı da belli olmaktadır. Bu kazılar esnasında gün yüzüne çıkan ve Helenistik çağa ait çömlek parçalarını etrafta görmek mümkün.

AHMET SELİM

Diğer yandan bu tepeye yakın bir mesafede olan Mor Efrem manastırı ile bağının olup olmadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte bölgenin Süryani yerleşim yeri olması nedeniyle bir bağının olması ihtimalini güçlendiriyor.

Dilbarsom manastırı olarak bilinen yer Yeşilyurt (Wenk) köyünün kuzeyinde yer almaktadır. Sarp kayalık bir tepe üzerinde kalıntılarına rastlamak mümkün.

DİL BERSOM TAPINAK ALANINDA BULUNAN DİLEK AĞACI

Bu tepe ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Köyle ilgili araştırmalar yapan Tarihçi Muzaffer İris’in verdiği bilgiye göre “Dilek kapısı olarak bilinen mevkiinin üzerinde bulunan dilek taşı dikkat çekmektedir. Dilek taşının altından üç defa geçip üç küçük taş alttan geçilen taşın üzerine konulup dualar okunur. Böylece insanların dileklerinin kabul olacağına inanılırdı. Belli gün ve aralıklarla köyde yaşayan Hristiyanlık dinine mensup köylüler bu manastıra gidip orada bir araya gelirlerdi. Yanlarında götürdükleri adakları burada kesip pişirirlerdi. Pişirilen adaklar burada topluca yenilirdi. Yemek öncesi dualar edilirdi. Ayrıca bu nokta ile ilgili anlatılan bir efsaneye göre hırsızlar köyden bir dana çalarlar. Manastırın altındaki yoldan geçerken sesler çıkarırlar. Manastırda yaşayan rahip gece karanlığında ve geç saatte gelen bu sesten şüphelenir. Hırsız olduğunu düşünerek Allah’a yalvarmış. ‘Allah’ım eğer hırsızlar bir hayvanı çalıyorlarsa taşı hamur et. Hamur et ki hayvanın ayağı taşa batsın ve taş donup hayvan orada kalsın. Hırsız hayvanı götüremesin sabah hayvanın sahipleri gelip alıp götürsünler’ diye dua etmiş.  Taş hamura dönüşür dananın ayağı taşa batınca taş donar. Hırsız ne yapacağını şaşırır ve hayvanı öyle bırakıp gitmek zorunda kalır. Sabah olduğunda hayvanının çalındığını fark eden aile aramaya başlar. Hayvan manastırın altındaki yolda ayağı taşa batık şekilde bulur. Sahipleri hayvana yaklaşıp ayağını çıkarmaya çalışırken taş yumuşar ve hayvanını alıp eve götürürler. Çocukluğumuzda bu dana ayağının olduğu taşı görmüştüm. Dana, inek ayağının aynısıydı. Kalıba konulmuş gibi izi duruyordu. Şimdi duruyor mu bilmiyorum. Efsane bu şekilde.”

Konuyla ilgili bölgede bizimle birlikte incelemelerde bulunan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan’ın hazırlayacağı bir raporla buranın tarihi eser olarak tescillenmesi için çalışmaların başlatılacak olması nedeniyle daha geniş kapsamlı bir bilgiye sahip olma fırsatımız olacaktır.

Ahmet Selim

Dipnot : Mor, kelimesi Süryanice bir kelime olup aziz ve ermiş anlamını içermektedir.

Bu haberin izinsiz kopyalanması ve yayınlanması halinde telif hakları nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

Ahmet Selim – Mehmet Alkan
DİL BERSOM TAPINAK ALANI
DİL BERSOM TAPINAK ALANI
DİL BERSOM TAPINAK ALANI

Bu haberin izinsiz kopyalanması ve yayınlanması halinde telif hakları nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu