ADIYAMAN

2080 Yıldır Değişmeyen Gelenek

Adıyaman yöresel kıyafetiyle Nemrut dağına bir ziyarette bulunan Sincikli kadın adeta tarih öncesine bir yolculuğa çıkmamıza vesile oldu. 

 

Nemrut Dağında yer alan heykellerin içindeki FORTUNA – TYCEE heykelindeki örtü ile şu an da bile Adıyaman'da takılan yöresel başörtüsüyle birebir örtüşüyor.

 

FORTUNA – TYCEE, Batı terasta 2. sırada yer alan bu devasa heykel Kommagene krallığının tanrıçası Kommagenenin kişileştirilmesini temsilen fortuna-tycee’ ye ait olup bir kadını bir şehri bir toprak parçasını temsil etme pratiğine sahiptir. Şehri ve toprak parçasını kişileştirmek tycee’nin Fortuna Tanrıçasına benzeyen bu ismin helanistik çağda sıkça Kullanıldığı o devirden yani helanistik dünyasında ödünç kaldığı bilinmektedir. Kommagene heykeli 27 taş bloktan yapıldığı ve her bir taş blok 7 ila 9 ton ağırlığında olup 9 metre yüksekliğe sahip bu devasa heykel yüzü çok genç dudakları sanki konuşacak bir ifade içinde tacında bereketi bolluğu simgeleyen motifler yer almaktadır. Tacın ön kısmında bir demet buğday başakları üzüm, Nar, Ceviz ve Kiraz gibi meyveler görülür. Bu motifler üretkenliği ve bolluğu simgelemektedir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu