ÇELİKHAN

Çelikhan’lı Tütün Üreticilerinden Basın Açıklaması

Adıyaman çiftçisinin ana geçim kaynaklarından olan tütünün yasaklanması sonrası bölgede ciddi bir şekilde işsizlik ve geçim sıkıntısı yaşayan halk ve çiftçilerden açıklama geldi.

Çelikhan’lı tütün üreticilerinin yayınladığı basın açıklamasında ; “Çelikhan Yüzyıllardır konumu itibariyle coğrafyası itibariyle arazisi dar ve suyu bol bir coğrafyaya sahiptir. Arazisinin darlığı Çelikhan halkını geçirmek amacıyla stratejik ve ekonomik kıymet olarak da değerli ve önemli tütünü yetiştirmek zorunda bırakmıştır. Bu zorunluluğun neticesinde de Çelikhan tütünü(sarmalık kıyılmış tütün) olarak yetiştirilmiş ve markalaşmıştır. Çelikhan tütünü Cumhuriyetin ilanından itibaren herhangi bir vergi ve kayıt sistemine dahil olmadığından veya edilmediğinden ötürü devletin resmi kayıtlarında kayıt dışı olarak nitelendirilmiştir.

Tütün Çelikhan’da doğal ve muadilleri arasında kaliteli ve Özgün olarak yetiştirilmektedir. Çelikhan tütünü son dönemlerde yasal bir zemine ve vergilendirilmeye tabi tutulmak istenmektedir. Bu süreç içerisinde Çelikhan tütün üreticileri yerli ve yabancı müdahalelerle çeşitli sıkıntılar yaşamıştır. Bu sıkıntıların yegane muhatabı tütün üreticisi olmuştur. Çelikhan tütün üreticileri bu tütünden elde ettiği gelirler ile ibadethanelerini yapmış, okullara katkı sunmuş, çocuklarını meslek sahibi yapmış ve en önemlisi de ailesinin geçimini sağlamıştır.

Çelikhan tütününün bu genel anlamda ki husus ve hasletleri dikkate alınarak Çelikhan’da bölgedeki köylerimiz için özel bir durumun hasıl olması gerekmektedir. Bu özel durum son zamanlarda yapılmakta olan yasallaştırma faaliyetlerine de yansıması gerekmektedir. Ancak bu durumun duyurulması anlatılması ve sonuç alınması aşamalarında ciddi sıkıntılar yaşanmış ve yaşanmaktadır. Bu durum aşılması için Çelikhan Ziraat Odası Başkanlığı ve Çelikhan tütün üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak çeşitli girişimlerde bulunulmaktadır.

Bu iki kurum Çelikhan tütün üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi ve devletin vatandaşının üzerindeki en önemli bir ödevi olan vergilendirme ve kayıt altına alma olaylarının gerçekleşmesi açısından bu bildiriyi isimleri aşağıda olacak olan temsilcilerin imzasıyla yayınlamaktadır. 
1. husus Çelik tütününün coğrafi işaretinin ve markasının korunma altına alınmasıdır.
2. husus Çelikhan tütünü üreticisinin vergi ödevlerini sosyal devlet güvencesi ilkesi adı altında da yerine getirebilmesi için düşük vergilendirmenin yapılmasıdır. 
3. Husus kooperatif sisteminin yaygınlık kazanması ve işler hale gelmesidir. 

Elhasıl ilgililer tarafından tüm bu durumlar değerlendirilerek bir yasal statü verilmelidir. Bu yasal statü gerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarında veya ithal sigara paketlerinde yerli tütünün belli bir oranda kullanma zorunluluğunun getirilmesi, gerek kırsal kalkınma kapsamında değerlendirilip vergi oranında önemli bir desteğin sağlanması, gerekse de coğrafi sınırlamalar getirilmesi konularının da üzerinde önemle durulmasını taleplerini içermektedir. Çelikhan tütün üreticisinin korunması bu bildirgenin ana amaçlarındandır. kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Çelikhan Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman Kaya
Çelikhan tütün üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mahmut Ilker Şahin
Çelikhan organik tütün Kooperatifi Başkanı Halil Yurdakul.

KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR.” denildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu