GERGER

Gerger Kaymakamı Hamitoğlu Gerger Kalesini Turizme Açmaya Hazırlanıyor

Gerger kaymakamı Bülent Hamitğlu, Gerger ilçesine bağlı Oymaklı köyünde bulunan Gerger ( Berber)  kalesini Turizme kazandırmak için harakete geçti.

 

 Gerger tarihinde ilk defa bir kaymakam ,  Sayın Bülent Ahmitoğlu Dik Yokuş ve yamaçları , sarp kayaları ve yumuşak kaygan toprağıyla bir çok vatandaş’ın gözünü korkutan kaleye çıktı.

 

 Kaymakam  Bülent Hamitoğlu , İlçe Emniyet Amiri Hasan Öztürk  , Turizmci Bilal Mente , Gazeteci Hacı Mustafa Mente ile birlikte Gerger kalesine tırmanarak Kalede incelemelerde bulundu.

 

Kaymakam Bülent Hamitoğlu  Yaptığı Açıklamada : ‘’ Gerger kalesinde incelemelerde bulunduk. Kalenin tarihi çok derin. Bir çok medeniyetten izler bulak ve görmek mümkün. Roma ,  Selcuklu , Kommagene gibi medeniyetler yaşamış bu topraklarda. Bu nedenle Gerger kalesinin kaderine terk edilmesini düşünemeyiz. Kalenin Restorasyon edilmesini ve çevre düzenlemesi yapılarak , Turizme kazandırılmasını düşünüyoruz. Turizm Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeyi düşünüyoruz.  Tarihi güzelliğinin yanında 2226 metre yükseklikte ki manzarası ile de adeta büyülüyor bizleri.’’ dedi

 

Gerger Kalesi :  Gerger İlçesinin Oymaklı köyündeki kale, Roma döneminde inşa edilmiş, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde surlar, kale kapıları ve tonozlu yapı grupları eklenerek kullanılmıştır. Kalıntılarının büyük bölümü günümüzdede ayaktadır. Fırat Nehri’nin batı yakasında yer alan Gerger kalesi, M.Ö. 2. yüzyılda Kommageneliler’in atası olan Arsemes tarafından kurulmuştur. Kale, Kommagene Krallığı’nın doğu sınırını oluşturmakta olup Fırat nehri üzerindeki geçişlerin kontrol noktası durumundadır. Sarp kayalar üzerine, Aşağı Kale ve Yukarı Kale olmak üzere iki bölümde inşa edilen Gerger Kalesi, Kommageneliler’in ilk idare merkezi durumunda olup, aynı zamanda kutsal bir tapınak görevini de üstlenmiştir. Üç girişi bulunan Yukarı Kale'nin 1. kapısı yanında kayalardan oyulmuş merdivenler, koridorlar ve mezarlar bulunur. 3. kapı çevresinde Kral Samos ve torunu I. Antiochus tarafindan yazdırılan altı kitâbe bulunmaktadır. Kalenin üst kısımlarında yapı temelleri, burçlar; alt kısımlarında su sarnıçları ve evlere ait kalıntılar bulunmaktadır. Aşağı kalede Orta Çag'a ait İslam yapı temelleri olduğu bilinmekle birlikte, kalıntıları iyi durumda değildir. Yine kayalardan oyulmuş merdiven ve koridorlar, su sarnıçlarına ait kalıntılar bu bölümde de bulunmaktadır. Aşağı Kale'nin batı surlarına dışarıdan bakıldığında kayalara oyulmuş Kral Samos'a ait bir rölyef görülmektedir. Dört metre yüksekliğindeki rölyefte Kral Samos tören giysileri üzerinde silahlarla kuşanmış ve sağ elini ileri doğru uzatmış olarak ayakta tasvir edilmiştir.

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu