GERGER

Gerger Narı ve Nar Ekşisi

Geçen hafta İstanbul’da  Adıyaman ile ilgili festival yapıldı. Başlıklardan biride nardı.

Adıyamanlılar bilir nar demek Gerger demektir. İstanbul’da ise Gerger narı tabiri caiz ise yere düşmez.

Haftada 3 tır dolusu Gerger’den  İstanbul’a Gerger tarım ürünleri sevkiyatı yapılır. Bunun bir kısmı eşe dosta hediye, geriye kalan ürünler ise satılır. Bu mevsimde tırlara yüklenen malzemenin büyük kısmı ise nardır.

Kendine özgü tadı aroması ile yerli nar Gergerlilerin gözdesidir. Yaklaşık 25 yıl önce İstanbul’daki talebe istinaden  Gerger merkez ve köylerinde sektör haline gelecek şekilde nar dikimi yapıldı. Hatta bir dönem Gergerde nar festivali  bile yapıldı.

Yıllar geçtikçe nar hasadı her sene daha fazla oldu . Fakat Gerger narının bir özeliğinden dolayı depolanması korunması uzun süre yapılamıyor. Bu da bir, bir buçuk ay içinde tüketimini mecburi kılıyor. Gergerli bu bunu da tabiki değerlendirir. Gerger insanının zorlu coğrafyada doğmasının, yetişmesinin yaşamasının  faydalarından birini daha gösteriyor.

Yaklaşık 12 sene önce narlar sıkılarak Nar Suyu (Nar Eşkisi, Nar Pekmezi diyende var) üretimine başlandı. İlk başlarda sadece ev ihtiyacı için yapılan bu işlem yıllar geçtikçe ufakta olsa sektör halini aldı. İlk Olarak Dündar ailesi içinde başlayın üretim şuan bütün Gerger’e yayılmış vaziyete. Meşakkatli zor sabır isteyen ve yoğun emeğe dayalı üretime gurbetteki Gergerlilerden yoğun talep var.

Ağaçlardan toplanan nar meyvesi evlerde hazırlanan alanlarda taneleri çıkarılıp sıkıldıktan sonra yaklaşık  3-4 saat kısık ateşte kaynatılıp soğutularak daha önceden iyice kurutulan kaplara konarak tüketime hazır hale gelir İçinde yalnız narın suyu olan ve olması gerektiği gibi yapılan ve kullanılan Nar suluları yaklaşık on seneye kadar dayanabilmektedir. Tabi kalır ise… Çünkü hiçbir kimyasal ve katkı maddesi içinde olmayan nar suları gurbetteki Gergerlilerce talep edilmekte. Eee darısı bu  işlemin daha profesyonelce yapılması ve kooperatifleşmenin olması dileği ile…

Taha Yasin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu