TUT

Tut İlçesi Boyundere Köyünde Envanter Çalışması Yapıldı

Tarım danışmanı muzaffer çelik’in verdiği bilgiler söyle: Hastalık Tanımı :

 

Bağlarımızda zarar yapan en önemli hastalıklardan biride bağ küllemesidir. Hastalık kışı tomurcuk pulları arasında ve çubuklarda misel halinde geçirir. Hastalık etmeni özelliği gereği kurak iklim bağlarında hemen her yıl ortaya çıkar. Hastalığın en iyi gelişme gösterdiği sıcaklıklar 20-27ºC dir. Hastalığın gelişmesi 35?ºC de durur, 40ºC?de ölür .Yaşayış :

 

Hastalık omcanın tüm yeşil kısımlarında görülür. Yaprakların alt ve üst yüzeylerinde kül serpilmiş gibi kirli beyaz renkte lekeler meydana getirir. Yapraklar kalınlaşır, kıvrılır, buruşur ve sonrada kurur. Hastalık nedeniyle çiçek, sülük ve salkım sapları da beyaz ve tozlu bir görünüm alarak dökülür. Salkımda hastalığa erken yakalanan daneler küçük kalır. Olgunlaşmadan önce danelerin çatlayarak çekirdeklerin dışarı fırladıkları görülür. Hastalığın zarar derecesinin saptanması güç olmakla beraber küllemenin yoğun görüldüğü bazı yörelerde ilaçlama yapılmaması halinde %90?a varan ürün kaybına neden olabilmektedir.

Kültürel Önlemler :

Küllemeden zarar görmüş çubuklar kış budamasıyla temizlenmeli, vejetasyon devresinde uç alma , yaprak alma gibi işlemlerle asmanın iç kısımlarına doğru iyi bir havalandırma ve güneşlendirme sağlanmalıdır.

Kimyasal Mücadele :

Sistemik fungusitler ile Toz ve Islanabilir Toz (WP) kükürt münavebeli kullanılmalıdır. Kükürt uygulamaları akşam serinliğinde veya sabah çiğ kalktıktan sonra rüzgarsız havada yapılmalıdır. Toz kükürdün iyi dağılım yapabilmesi ve yakma yapmaması için (4 birim kükürt 1 birim dolgu maddesi) dolgu maddesi olarak sönmüş toz kireç veya odun külü karıştırılmalıdır. (sadece %98 lik kükürtler içindir.) Kükürt uygulamaları için en uygun sıcaklıklar 25-30ºC dir. Kükürt 30ºC nin üstündeki sıcaklıklarda yakma yapabilmektedir.

İlaçlama Zamanı : Çiçekten önce sürgünler 25-30 cm. olduğunda ilaçlamaya başlanır; tatlanma başlangıcına kadar 10 gün ara ile devam edilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu