ADIYAMAN

2080 Yıldır Değişmeyen Kıyafet

Nemrut Dağında yer alan heykellerin içindeki Thea Heykelinin başlığının halen günümüzde bölgedeki yaşlı kadınlarınca kullanıldığı biliniyor.

Thea; Kommagene kralı Antiochus babası Mithridates’e aşırı bir saygı duyar ama annesi Leodike’yi her şeyden üstün severdi. Annesine Tanrıça anlamına gelen Thea adını verdi ve Nemrut Dağında tanrılarının heykelleri arasında annesi Thea’yı kendisiyle birlikte ölümsüzleştirdi. 2080 yıldır Nemrut dağında ziyaret ediliyor.

En son ziyaretçilerinden Adıyaman merkeze bağlı Uzunköy (Dilikan) köyünde ikamet eden Hanım Coşkun’un kıyafitiyle Kral Antiochus’un annesi Thea’nın heykelindeki kıyafetinin aynı olması dikkatlerden kaçmadı.

İlk defa milli parkı ziyaret eden Hanım Coşkun’de Thea heykelinin başlığının kendisinin giydiği ile aynı olduğunu görünce heykele dönerek; “bak halen senin kültürünü ve kıyafetinin güzelliğini devam ettiriyorum”  dedi.

Thea heykeli 27 taş bloktan yapıldığı ve her bir taş blok 7 ila 9 ton ağırlığında olup 9 metre yüksekliğe sahip bu devasa heykel yüzü çok genç dudakları sanki konuşacak bir ifade içinde tacında bereketi bolluğu simgeleyen motifler yer almaktadır. Tacın ön kısmında bir demet buğday başakları üzüm, Nar, Ceviz ve Kiraz gibi meyveler görülür. Bu motifler üretkenliği ve bolluğu simgelemektedir.

Haber : Ahmet Selim

 

 

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu