ADIYAMAN

Adıyaman’da Barajların Hali

adıyaman’da kuraklık nedeniyle suyun çok az olduğu barajlar küçükbaş hayvanlara kaldı.

Ülke genelinde hakim olan kuraklık Adıyaman’da da kaynak sularının ve baraj göletlerinin adeta kurumasına neden oldu. Adıyaman’daki Çamgazi Baraj Göletinde su seviyesi, kuraklık nedeniyle bugüne kadar olmadığı kadar düştü. Çakal ve Eğri Çayı’ndan beslenen Çamgazi Baraj Göletinde sular çekilince bölgede arazisi olan üreticilerin ürünleri tarlada kaldı. Geçtiğimiz yıl yüzde 97 ile sulama sezonuna giren Çamgazi Barajı, bu yıl yağışların az olmasından dolayı yüzde 39 ile sulama sezonuna girdi. Göleti besleyen kanallar kuruyunca su seviyesi yüzde 21 seviyesine düştü.

Çamgazi Baraj Göletinde, baraj kapağının olduğu bölgede koyun ve keçiler barınıyor.

Kavun, karpuz gibi ürünlerini eken üreticiler, baraj göleti ve su kanallarında su olmayınca ürünlerini tarlada bıraktı. Çamgazi Barajı’nda kurulduğu günden beri su seviyesinin hiç bu kadar düşmediğine işaret eden Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, tarlalar ve baraj göletinde incelemelerde bulundu. Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, kuraklıktan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı çiftçinin üretim yapamaz hale geldiğini vurgulayarak, ilk defa Çamgazi Barajının bu seviyeye düştüğünün altını çizdi. Şahin, Çamgazi Barajı Göletinin yaklaşık olarak bu 60 bin dekar civarında bir arazi sulamasına takviye ettiğini ancak pamuk, Mısır, sebze ve meyve ekimi yapılan bu arazilerde bu yıl üretim yapılmadığını aktardı.

Kemal Şahin, yaşanan kuraklık ile ilgili şunları söyledi:

“Ülke genelinde 2014 yılında yaşanan kuraklıktan dolayı ilimiz de çok büyük bir şekilde etkilenmiştir. Çamgazi Barajının suyu ile üretim yapan çiftçilerimiz bu yıl üretim yapamadılar. Ürünlerini eken üreticilerimiz, gübresi dahil her işlemini yaptı ancak su olmadığı için ürünler tarlada çürüdü.

İlk defa barajın seviyesi bu kadar düştü. Daha önce sezon bitiminde üretici, çiftçi bütün mahsulü sular hasat dönemi geçtikten sonra su seviyesi düşerdi. Ancak bu yıl üretici sulama yapmadan su seviyesi çok aşağılara düştü.

Bizim sektörümüz çiftçilik doğanın her türlü risklerine karşılık üretim yapıyoruz. Risklerin ortadan kaldırılarak çiftçinin üretim yapabilmesi, satıp para kazanabilmesi, ülke ekonomisine katkıda bulunabilmesi için riskleri en az seviyeye indirebilmek için çalışmalar yapmak lazım. Adıyaman’ın mevcut baraj projeleri Koçali, Gömükan, Çetintepe, Kahta Büyükçay, Bebek, Aslanoğlu projelerin bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor. O zaman yağış miktarımız da yükselecek.”

Bölgede çobanlık yapan Mahmut Acar ise, Çamgazi Baraj Göletini daha önce hiç bu şekilde görmediğini ifade ederek, suyla dolu olması gereken alanda şimdi keçi ve koyunları beklettiğini söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu