GENEL

Bunu Yetiştirenlere Devlet Destek Verecek

Mantar yetiştiriciliği için Devlet teşvikleri

Küçük sermayeler ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin yapabileceği bir iş olan mantar yetiştiriciliği için Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği kısa sürede ürün alınmasından dolayı kısa sürede para kazandıran meslekler arısına girmiştir. Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlarımızın bu konu hakkında fazla bir bilgisi yoksa bu işe başlamadan önce bu konu hakkında ciddi bir araştırma yapmalı civarında bu işi yapan birileri var ise onlar ile iletişime geçerek işin nasıl yapıldığı ve risklerinin nelen olduğunu öğrenmesi gerekmektedir.

Aynı zamanda sadece üretimini öğrenmesi yeterli olmayacaktır üretmiş olacağı ürünü nasıl paketleyeceğinden nasıl pazarlayacağına kadar her şeyini planlaması gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki ürünü almak kadar ürünü nerede ve nasıl satacağınız bir o kadar önemlidir. Bu tür eğitim ve hesaplamaları yaptıktan sonra bu işi nerede ve ne büyüklükte yapacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Bu işin gerekli yöntemlerini öğrendiğinizde nasıl bir yere ihtiyaç duyduğunuzu bileceksiniz ve ona göre bir yer ayarlamanız gerekmektedir. Mantar yetiştiriciliğinde ürün alabilmeniz için mantarın yetişmesine uygun nem ve kompostların iyi ayarlanması gerekmektedir. Bunlar hakkında gerekli eğitimi mantar yetiştiricilerine yönelik ürünler satan firmaların yetkilileri ile iletişime geçerek bilgi almanız mümkündür. Mantar yetiştiriciliğine başlamadan önce hangi tür mantarı yetiştirmek istediğinize iyi karar vermeniz gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgede hangi tür mantarın daha çok talep edildiğini belirlemeniz pazarlama konusunda size yardımcı olacaktır.

Hangi tür mantarı yetiştirmelisiniz?

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimcilerin bu konuya çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bildiğiniz üzere kültür mantarı, istiridye mantarı ve trüf mantarı mantar yetiştiricilerinin en çok rağbet gösterdiği mantar türleridir.

Sizde bunlardan bir tanesini seçerken bulunduğunuz bölgede hangi tür mantar yetiştiricilerinin olduğunu ve pazar olarak hangisinin daha rahat satıldığını iyi belirlemeniz gerekmektedir. Kültür mantarı ülkemizin her yerinde rahatlıkla satılabildiğinden en çok tercih edilen mantar olarak dikkat çekmektedir. Fakat son yıllarda istiridye mantarına olan ilgiden de bahsetmemiz gerekmektedir. Fiyatı kültür mantarından daha yüksek olduğundan üreticisine de getirisi fazla olmakta ve çok sayıda üretici bu tür mantarı üretmeye başlamıştır. Trüf mantarı ise yüksek fiyatı ile dikkat çekmektedir. Fakat piyasada diğer mantarlar kadar bulunmamakla birlikte fazla talep görmemektedir.

Mantar yetiştiriciliği teşvikleri nasıl alınır?

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen bir girişimci 100 metre karelik bir alanda bu işi çok rahatlıkla yapabilmektedir. Mantar yetiştiriciliği etrafını rahatsız edecek kadar koktuğundan mümkün olduğu kadar yerleşim alanlarından uzakta yapılması uygun görülmektedir.

Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği; Üretim alanında gerekli olan nemi sağlamak için gerekli ekipmanlar, mantar yetiştirme rafları, kompostlar ve diğer malzemeler için ortalama 50 bin liraya ihtiyacınız olacaktır. 2014 yılında gıda tarım ve hayvancılık bakanlığının kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında mantar yetiştiriciliği desteklenme kapsamına alınarak hibe desteği verilmeye başlanmıştır. Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin bu hibeden yararlanmaları için bulundukları bölgedeki gıda tarım hayvancılık müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Ayrıca bakanlık tarafından uygun görülen ve hibe desteği alan yatırımcılara Ziraat bankası aldıkları hibe miktarının 3 katına kadar tarımsal kredisi vermektedir. Bu kredi ile isteyenler alet, makine ve ekipman malzemelerini alabilecekleri gibi isteyenler ise eleman giderleri için de kullanabilirler. Bu krediyi isteyenlere düşük faiz oranı uygulayan banka bir yıldan dört yıla kadar vade imkanı sunmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu