GERGER

Kolbiza-Newruz Çiçeği

Ülkemizde Yabani Arslanağzı, Yabani Keten, Cevz-i ermanyus, Newruz çiçeği, Kolbiza, Linaria, diye bilinir.

 

Nevruz Çiçeği Anadolu’nun pek çok yerinde kendiliğinden yetişir. Mart ayı itibariyle, yüksek kesimlerde karlar erimeye başladıktan sonra toprak üstüne çıkmaya başlar. Kökleri küçük soğanı andırmaktadır. Newruz çiçeği üzerine güneş ışınları değince, bulunduğu yerde ışıltılı bir görüntü oluşturduğundan güzel bir manzara oluşturmaktadır.

 

Bilimsel Araştırma

Newruz Çiçeği için gerek ülkemizde gerekse yurt dışında kapsamlı bilimsel araştırma pek yapılmamıştır. Ama bilindiği kadarıyla, içeriğinde  beyin ve kalbin çalışmasında etkili olan Cholin ( Kolin ) maddesi, Glikozit linarin, Formik asit ( karınca asidi ), sitrik asit ( limon asidi ) ve malik asit ( elma asidi ) vardır. İçeriğindeki Kolin maddesinin bazı etkileri aşağıdaki gibidir.

 

Karaciğerin yağlanmasını engeller

Hormonal dengede rol alır

Merkezi sinir sistemi için fonksiyoneldir

Safra kesesinde taş oluşmasını engelleyebilir

 

Kolin eksikliğinde ise;

Çeşitli karaciğer hastalıkları,

Kalp ve  damar hastalığı ile yüksek kolesterole neden olabilir

Kaslarda ve iskelet sisteminde çeşitli sorunlar ortaya çıkar.

 

Halk Kültüründe Newruz Çiçeğinin Faydaları

Yabanisi kalbe kuvvet verir, Tohumları 4-5 gr yutulursa şişkinliğe ve sancılara iyi gelir. Kaynatılıp balla tatlandırılırsa balgam söktürür. Newruz Otu, kekik ile kaynatılıp balla tatlandırılırsa kan temizleyici etkisi vardır. Bunların dışında Cilt Bakımında, Basur ve Mesane sorunlarında ekili olduğu söylenir. Çayının idrar söktürücü ve müshilaj etkisi vardır. Uyarıcı etkisi olduğu söylenmektedir.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu