ADIYAMAN

Malatya Nemrut İçin Her Telden Çalıyor

Nemrut Takıntısı Bitmeyen Malatya’nın Çirkin Oyunu

BU OYUNA GELMEYİN BEYLER!

Nemrut Dağı’na olan ilgisini uzun zamandır aleni bir şekilde ortaya koyan Malatya, bu ilgisinin karşılık bulmaması ile yeni bir atağa kalktı. Malatya basınında ‘Nemrut yolu su altında kalacak’ başlığıyla yayımlanan asparagas haberler ile Adıyaman-Malatya arasındaki ilişkiler yeniden bozulmak istendi.

Suyu, tarihi, turizmi ve kültürü ile bölgenin bütün illerine fayda sağlayan Adıyaman’ın değerlerini elinden koparmak isteyen Malatya yine akıllı durmadı!

Özellikle son yıllarda Nemrut Dağı ile ilgili tavrını açıkça ortaya koyan ve bu konuda Adıyaman ile her türlü polemiğe giren Malatya’da Nemrut sancısı yeniden başladı. Malatya basınında konu ile ilgili yapılan son haberler, “bu kadarına da pes!” dedirtti.

Malatya basınının son iddiasına göre; Adıyaman, Pütürge köylerinde yapılacak barajla Nemrut’a geçişi önleyip, Kahta arazilerini sulayacak! Konu ile ilgili asparagas haberleri çarşaf çarşaf yayımlayan yeni bir gündem oluşturmaya çalışan Malatya tarafının iddiasının devamında, Tepehan Beldesi yakınlarındaki Büyükçay barajıyla köyler, köprüler ve karayolu su altında kalacakmış!

Projeyi deşifre etmişler!

Adıyaman’ın, Nemrut Dağına Malatya tarafından giden yolu tamamen devre dışı bırakmak amacıyla başlattığı baraj projesini deşifre ettiklerini belirterek habercilikte çığır açan Malatya basınının sözde haberinin devamında şu bilgilere yer verildi: “Tepehan yakınlarındaki Büyükçay üzerine kurulacak baraj ve Hidroelektrik Santralı ile Kahta ilçesindeki araziler sulanacak. Malatya tarafından ise Nemrut Dağına ulaşımı sağlayan köprüler ve kara yolu su altında kalacak. Böylece Malatya’nın 1980 yılından beri Nemrut Dağı’na ulaşımı sağlayan karayolu tarihe gömülecek.”

Baraj projesi gizlice hazırlanmış!

Pütürge ilçesine bağlı Tepehan beldesinde yapılması planlanan Büyükçay barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES)’nin, çevre sakinleri ile Malatya’daki il yöneticilerinin haberi olmadan Adıyaman tarafından gizlice hazırlandığı ve DSİ Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulduğu da iddialar arasında yer alan bir başka bilgi olarak Malatya basını tarafından okuyuculara sunuldu. Konu ile ilgili Tepehan ve çevre köylerde yaşayan vatandaşlarla görüştüklerini de iddia eden basın organları, yöre halkının “bir baraj yapılacak dediler, Malatya’dan sorduk kimse doğrulamadı. Bu barajın bize ve bölgemize hiçbir faydası yok. Kim bu barajı çıkardı anlayamadık” dediklerini iddia ettiler.

Kahtayı sulayacak barajın inşasına 2012’de başlanmış!

Kahta Çayının bir kolu olan Büyük Çayla ilgili coğrafi bilgilerde veren basın şunları kaleme aldı: “Büyük Çay, Malatya-Pütürge ilçesine bağlı Tepehan beldesinin 4 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Büyük Çay Projesi ile 12 bin 322 hektar alanın sulanması ve 30MW kurulu güç ile yılda 84 GWh enerji üretimi hedefleniyor. Büyük Çay Barajı talvegden 79 metre yüksekliğinde, 4,06 hm³ dolgu hacminde olup; toplam rezervuar hacmi ise 147 bin 69 hm³’tür. Baraj ve HES için planlama ihalesi 16.11.2011 tarihinde yapılmış olup, 21.06.2012 tarihinde sözleşme imzalanarak işe başlanmıştır. Adıyaman-Kâhta için büyük önem arz ettiği iddia edilen Büyük çay Barajı ve HES Projesi ile 123 bin 220 dekar arazinin sulaması amaçlandığı ifade ediliyor.”

Malatya’ya sorulmamış bile!

Pütürge ilçesine bağlı Tepehan beldesine 4 kilometre uzaklıktaki Arhalan ve Yeşildere bölgesinde yapılması planlanan baraj ve HES için, işin planlama ihalesinin yapıldığını da belirten basın organları, Baraj ve HES projesinin DSİ Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü ve Adıyaman Şube Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü iddia etti. Adıyaman tarafının barajı gizli tuttuğunu, Malatya’daki ilgili kurumlarında vatandaşı bilgilendirmemesinin köylüleri çileden çıkarttığını iddialarına ekleyen Malatya’daki basın organları, köylülerin “Baraj yapılacak ve köylerinizle arazileriniz su altında kalacak deniliyor. Ne zaman yapılacak, bizim durumumuz ne olacak. Bu konuda tam bir bilgi yok. Malatya topraklarında yapılacak olan baraj için Malatya’daki ilgili kurumlar neden bizleri bilgilendirmiyor” diye dert yandığını belirttiler.

Adıyaman planı deşifre olmuş!

“Adıyaman milletvekilleri ve siyasi kuruluşların önem verdiği baraj projesiyle Adıyaman bir taşla 2 kuş birden vuracak” diyerek haberi sürdüren basın, “Önce Tepehan ve köyleri su altında kalacak, toplanan su Kahta ilçesindeki arazileri sulayacak. Asıl önemli olan ise Malatya’dan Nemrut Dağına ulaşımı sağlayan 2 köprü ile kara yolu ise su altında kalacak. Böylece Malatya’nın Nemrut Dağına ulaşımı engellenmiş olacak. Adıyaman’ın karayolunu devre dışı bırakmak amacıyla bu baraj projesini hazırladığı sanılıyor.

Bu projenin deşifre olmasıyla Tepehan bölgesinde yapılacak baraja karşı tepki oluşmaya başladı. Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Pütürge Belediye Başkanlığının ise projeden habersiz olmaları projenin gizlilikle yürütüldüğünü gösteriyor” diye belirttiler.

Adıyaman mileltvekillerinin ‘baraj’ sözünü kanıt olarak gösterdiler

Adıyaman milletvekillerinin baraj projeleriyle ilgili vaatlerini derleyen ve bunu kanıt olarak gösteren Malatya basını, haberin devamında şu bilgileri okuyucularıyla paylaştı: “Tepehan yakınlarındaki Büyükçay barajı ve Hidro Elektrik Santralinden (HES) köylüler bile bihaberken, Adıyaman’da Milletvekilleri Kahta’da sulu tarımın başlayacağını Adıyaman köylerinden Adalı, Akalın, Aktaş, Beşikli, Cumhuriyet, Çamlıca, Dardağan, Dikenli, Elbeyi, Eskitaş, Geldibuldu, Göçeri, Güdülge, Hasköy, İkizce, Karataş, Oluklu, Tuğlu, Ulupınar, Yenikuşak, Yeşilkaya, Arılı, Belenli, Belören, Boztarla, Büyükbey, Çakıreşme, Çaybaşı, Fıstıklı, Güzelçay, Habibler, Hacıyusuf, İslamköy, Karacaören, Köseler, Narsırtı, Ortanca, Ovacık, Susuz, Şahintepe, Şenköy, Akdoğan, Akkavak, Akkuş, Bostanlı, Bozpınar, Büyükbağ, Çardak, Ekinci, Erikli, Gökçe, Gölgeli, Hasandigin, Narince, Sıraca, Teknecik, Yapraklı ve Narlıdere köylerinin sulanacağını anlatıyor.”

Projeyi Ahmet Aydın takip etmiş

Adıyaman tarafından gizlilikle yürütüldüğü iddia edilen projenin AK Parti Grup Başkanvekili ve Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın tarafından yürütüldüğünü de iddia edildiği haberlerde, bu yolla Nemrut yolunun tamamen kapatılacağı belirtildi.

İşte Malatya basınının gündem saptırma adına imza attığı haberin devamı: “Adıyaman Milletvekili ve AK parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise yaptığı bir açıklamada “Yapımı ve projesi devam eden Adıyaman için çok önemli olan Koçali Barajı, Gömikan Barajı, Besni Barajı, Büyükçay Barajı HES Projesi, Çetintep Barajı, Bebek I ve Aslanoğlu üniteleri ile Çelikhan Sulama projeleri hakkında gelişmeleri ciddi manada takip etmekteyiz, Büyükçay Barajı HES projesi Adıyaman-Kâhta Projesi kapsamında olup, proje ile 123.220 dekar zirai arazinin cazibeli olarak sulanması sağlanacaktır.

Planlama raporuna esas teşkil eden proje genel vaziyet planı taslağı onaylanmıştır” dediği öğrenildi. Tepehan yakınlarındaki Büyükçay Barajı HES Projesi hayata geçirildiğinde Malatya’dan Nemrut Dağına giden Tepehan-Büyüköz köyü arasındaki 2 karayolu köprüsü ile karayolu tamamen su altında kalacağı gibi köyler ve mezra evleri de su altında kalacak.

Tepehan’da tepki yaratan baraja karşı sesler yükselirken, Malatya Milletvekilleri, Siyasi Partiler, Belediye Başkanlarının konu hakkında açıklama yapmaları ve konuya eğilmeleri isteniyor.”

 

haberinrotası

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu