ADIYAMAN

Turizmciler ‘Tanıtım’ Atağı İstedi

Adıyaman’ın tarihi ve turistik bakımdan eşsiz bir kent olduğunu söyleyen Turizmci Kadir Aslan, bu değerlerin hakkıyla ekonomiye dönüşmesi için yetkililerin ‘Tanıtım Atağı’na kalkmasını istedi.

 

Sınırları içerisinde barındırdığı onlarca tarihi ve kültürel değere rağmen, turizm payından istediğini bir türlü alamayan Adıyaman’ın bu anlamdaki kurtuluşunun ‘tanıtım’ ile sağlanabileceğini söyleyen Turizmci Kadir Aslan, yetkililerden bu konuda atak bekliyor. Adıyaman’ın yetkililer tarafından yeteri kadar tanıtılmadığını ifade eden Aslan, “Her ilçenin farklı tarihlerde yapmış olduğu festivaller “Nemrut Komagene Festivali” adı altında birleştirilebilinir. Böylelikle böyle bir festivale ünlü sanatçılar ve gazeteciler de davet edilebilinir” dedi.

 

İlimizin tanıtımı konusunda önemli projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini savunarak yetkililere seslenen Hotel Arsemes Sahibi Kadir Aslan, “Nemrut Dağı dünyanın sekizinci harikası olmasına rağmen dünya çapında yeteri kadar tanıtılmıyor. İlimizin tanıtılması konusunda eksikler var. Bu eksiklikler göz önünde bulundurulduktan sonra mutlaka festivaller düzenlenmeli. Geçmiş dönemde “Nemrut Komagene Festivali’ni” Adıyaman Valiliği düzenlemekteydi. Daha sonra ise bu festivali Kahta Belediyesi üstlendi. Kahta Belediye’si de bu festivali üstlenmesine başarılı olamadı. Aslında bu festival Türkiye genelinde ses getirebilmeli. Yetkililerin biran önce bu festivali Adıyaman’ın geneline taşıyarak, tüm ilçeleri kapsayarak şekilde yapması gerekir. Bütün Kaymakamlıkların ve ilçe belediye başkanlıklarının ortak bir kararla ilimizin ve ilçelerimizin tanıtımı için 1 hafta boyunca bir festivale imza atmaları gerekmekte. Hatta festivallerin her bir günü bir ilçeye ayrılmalı. Ve böylelikle hergün bir ilçemize yönelik tarihi ve yöresel ürünler tanıtılmalı. Bu projenin biran önce yetkililer tarafından hayata geçirilmesi oldukça önemlidir. Çevre illerimize göre tarihi zenginliğimizin yanı sıra inanç turizmi konusunda daha fazla değerlerimiz var. Ancak ilimizin yeteri kadar tanıtımı yapılmadığı için Şanlıurfa veya diğer iller gibi ilimiz tanıtılmıyor. Örneğin Şanlıurfa ili bir göbekli tepeyle yüz binlerce turisti iline çekebiliyor. Mardin ise tarihi değerleriyle turistleri iline çekmekte. Çevre illerimize baktığımız zaman tanıtım konusunda geride kaldığımız bir gerçektir. Safvan Bin Muattal Hazretleri gibi önemli bir değerde ilimiz sınırları içerisinde yer almakta. Türkiye’de iki sahabeden biri ilimiz sınırları içerisinde yeralmakta.  Safvan Bin Muattal Hazretlerinin külliyesi büyük bir projeyle ve bütçeyle ulusal anlamda tanıtılmalı. İnanç turizmi deyip geçmemek gerekiyor. Menzil’in ilimiz sınırları içerisinde yer almasından dolayı ilimize gelerek, otellerde konaklayan birçok insanımız var. Öte yandan ilimizde hizmete açılan yeni havaalanı da önemli bir projedir” diye konuştu.

 

“İlimize gelen turistleri şehir merkezinde gezdiremiyoruz”

 

Adıyaman’ı ziyaret eden turistlerin konaklanması konusunda ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kadir Aslan, “Turistlerin memnun bir şekilde ilimizden ayrılması için elimizden geleni yapıyoruz. Şuanda ilimizde turistler için yeterli sayıda otel var.  Ve tesislerimiz oldukça modern bir şekilde turistlere hizmet edebilecek kapasitedeler. Kısacası ilimize hizmet veren bütün oteller ihtiyaca cevap veriyorlar. Ancak ilimize gelen turistleri şehir merkezinde gezdiremiyoruz. İlimize gelen turistler Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşunu veya batışını izlemek için ilimize geliyorlar. Konaklamak üzere otele gelen turistler sabah kahvaltısını yaptıktan sonra ilimizden ayrılıyorlar. İlimize gelen turistlerden para kazanıyoruz ama gönül ister ki, esnafımızda para kazansın. Bugün ilimizin yöresel ürünleri neden turistlere sunulmuyor, bunu irdelemek gerekir. Halbuki yöresel el sanatları, tarihi eselerin figürleri turizme kazandırılırsa, turistleri de ilimizde daha fazla tutmuş oluruz. Böylelikle esnaflarımızda kazanmış olur” şeklinde konuştu.

 

“Yetkililerimiz zaman kaybetmeksizin harekete geçmeliler”

 

 TRT’nin devlet televizyonu olduğu için kamu görevini üstlenen bir yayın organı olduğunu olduğuna dikkat çeken Kadir Aslan, “Halkın vermiş olduğu elektrik faturalarından yüzde 2 oranında vergiler TRT’ye yansıtılmakta. Bu nedenle TRT’nin ilimizi tanıtması için gerekli olan adımlar mutlaka atılmalı. Gerekli olan adımlar atıldıktan sonra TRT tarafından tarihi mekanlarımızda çekimler yapılarak, Nemrut Dağı, Pere Antik Kenti, Cendere Köprüsü, Karakuş Tepesi gibi birçok tarihi mekanımızda farklı projelere imza atmalıdır. Bu projelerin içerisinde dizi çekimi, programların ve belgesellerin çekimi mutlaka olmalıdır. Atatürk Barajı’nda su sporları yapılarak, ilimizin tanıtımına da katkı sağlanabilinir. Adıyaman, Atatürk Barajı’yla, tarihi zenginlikleriyle ve inanç turizmiyle tüm dünyaya tanıtılması gereken bir il. Bu potansiyeli küçümsememek gerekir. Bir ilin zenginlikleri tanıtımdan geçer. Bir işletmeci olarak bizim yapacağımız şey ilimize gelen turisti ağırlayıp, memnun bir şekilde ilimizden ayrılmasını sağlamaktır. Geriye kalan hizmetler ise devletin yetkililerine ait olduğu gibi sivil toplum örgütleri de mutlaka böyle bir projenin içerisinde yer almalıdır. Zaten otel işletmecileri kredilerle ayakta kalmaktalar. Her şeyden önce tanıtlar Adıyaman Valiliği öncülüğünde yapılmalı. Örneğin her ilçenin farklı tarihlerde yapmış olduğu festivaller “Nemrut Komagene Festivali” adı altında birleştirilebilinir. Böylelikle böyle bir festivale ünlü sanatçılar ve gazeteciler de davet edilebilinir. Böylelikle ilimizin tanıtımı ulusal anlamda yapılmış olacaktır. İlimizde bir hafta boyunca sürecek olan bir projede sanat ve basın dünyasının yer alması mutlaka ilimizin tanıtımına katkı sağlayacaktır. Yetkililerimiz bu konuda zaman kaybetmeksizin harekete geçmeliler” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu