ADIYAMAN

Adıyaman’da Süne Mücadelesi

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, süne ile mücadelenin il ekonomisine ciddi katkı sağladığını vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan il merkezi ve Kahta, Besni,Gölbaşı, Samsat ilçelerinde toplam 243 yerleşim biriminde süne mücadelesi yapıldığını belirtti. Adil Alan, sünenin mücadele edilmediği takdirde verim ve kalitede büyük kayıplarına neden olduğunun altını çizdi.

Adil Alan, süneyle mücadele konusunda 2014 yılı Nisan ayı içerisinde 13 ekip, 54 personel ile mücadeleye başladıklarını belirterek, "Yapılan kıymetlendirme ve nimf sürveyleri neticesinde 13.05.2014 tarihinde ilaçlanmaya başlanıp, 30.05.2014 tarihinde ilaçlama bitirilmiştir. Çevre illerin kışlaklarının da ilimiz sınırlarında bulunmasından dolayı yine süne çekiliş zararına karşı da sürveyler yapılmaktadır.

2014 yılı süne mücadelesinde merkez, Besni, Kahta, Samsat ve Gölbaşıilçelerinde programa alınan saha 900 bin dekar olmasına karşın, yapılan sürvey sonuçlarına göre 354 bin 520 dekarlık alanda ilaçlı mücadele yapılmıştır.

Yapılan kimyasal mücadeleden sonra sonuçların değerlendirilmesi amacı ile merkez ve ilçe köylerindeki farklı üreticilerden alınan 539 adet buğday numunesinde emgi analizleri yapılmıştır. Bu analizlere göre ekiplerimizce saha çalışmaları neticesinde ilaçlama kararı verilen yerlerde ve belirlenen tarihte ilaçlama yapan üreticilerimizden alınan numunelerde emgi oranı oldukça düşük, yani yüzde 0,53 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla bu buğdayların verim ve kalitelerinde süne zararlısından dolayı bir kayıp yaşanmamıştır. Ekiplerimizce ilaçlama kararı verildiği halde, üreticilerin ilaçlamadan imtina ettikleri yerlerde ise emgi oranı daha yüksek, yani yüzde 3,08 olarak tespit edilmiş, bu da verim ve kalitenin düşmesine yol açmıştır.

Sonuç itibarı ile 2014 yılında yapılan süne mücadelesi ile ekonomiye yaklaşık 31 milyon 62 bin 500 TL katkı sağlanmıştır" dedi. – ADIYAMAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu